Bilinçsel Dönüşüm çalışmalarının, Kültürel Dönüşüm çalışmaları ile kesişim kümesi;
Bilinçsel dönüşüm çalışmaları, bir organizasyonun kültürel değişim sürecinde çalışanların bireysel düzeyde dönüşümünü hedefleyen stratejileri içerir. Bilinçsel dönüşüm; çalışanların inançlarını, değerlerini, tutumlarını ve davranışlarını değiştirerek şirketin kültürel dönüşümünü destekler ve katalizör görevi görür.
Bilinçsel dönüşüm çalışmaları, insanların farkındalık, anlayış ve algılamalarında dönüşüm sağlamayı hedefler. Bu çalışmalar, insanların mevcut inançlarını sorgulamalarını, önyargılarını ve sınırlayıcı düşünce kalıplarını fark etmelerini ve daha açık bir zihinle yeni fikirlere ve perspektiflere açık olmalarını teşvik eder.
Kültürel dönüşüm çalışmaları ise bir organizasyonun kültürel değerlerini, normlarını ve davranışlarını dönüştürmeyi amaçlar. Bu çalışmalar, organizasyonun kültürel yapısında değişiklikler yaparak daha yenilikçi, öğrenmeye açık, çeşitliliği ve kapsayıcılığı destekleyen bir kültür oluşturmayı hedefler.
Bu iki dönüşümün kesişiminde; biliçsel dönüşümle, çalışanların bireysel düzeyde dönüşüm geçirmeleri teşvik edilirken, aynı zamanda organizasyonun kültürel dönüşümünü destekleyen değerler, tutumlar ve davranışlar geliştirilir. Bilinçsel dönüşüm çalışmaları, çalışanların farkındalığını artırarak, tutumlarını değiştirerek ve kişisel dönüşüm sağlayarak kültürel dönüşümü destekler.
Gelecekte var olmak isteyen tüm şirketler bugün; vizyonu, amacı, değerlerini, iş süreçlerini ve liderlik ve yönetim yaklaşımlarını ve tüm bunları bir arada tutacak olan kültürü, yeniden masaya yatırıyorlar. Teknolojik gelişmelerle dışarda artan ve artacak olan değişim ve dönüşüm hızına, cevap verebilen yeniden iç yapılanmaya ihtiyaçları var. Değerlerini ve kültürlerini yeniden inşa ederek yaratıcı, çevik, müşteri ve çalışan odaklı, çalışan bağlılığı yüksek, güçlü iletişime sahip, ekip ruhunun olduğu pozitif çalışma ortamı kültürü oluşturmak için çalışıyorlar. Yani, yeni davranış modellerini şirket kültürüne katarak, rekabette ayakta kalmayı hedefliyorlar.
Peki elde etmek istediğimiz bu yeni kültürel dönüşüm sonuçlarının Bilinçsel Dönüşüm ile olan ilişkisini örnekle inceleyelim;
Mevcut kültürü teşhis ettiniz ve istenmeyen bir sonuçla karşı karşıyasınız ya da şirketinize kazandırmak istediğiniz yeni bir sonuç var. Bu sonuca neden olan davranış nedir? Peki ya bu davranışına neden olan çalışanların zihninde yer alan inancı keşfedebilir miyiz? Ortaya çıkan istenmeyen sonuçların ya da yeni elde etmek istenen yeni sonuçların, belirli davranışların neticesinde oluştuğunu görmek nispeten daha kolay olmakla birlikte, bu sonuca ve davranışa neden olan İnancı görmek ve yeniden şekillendirmek kültür çalışmalarının başarısı ile doğrudan ilişkilidir.
Kök neden ”Çalışan zihninde, inançlar olarak yer alır.” Kültür çalışmalarını zorlu yapan da bu inançları yeniden şekillendirmektir. İşte Bilinçsel dönüşüm çalışmaları, bir kültür çalışmalarının başarısını tam olarak bu noktada destekler.
Sonuç olarak, bilinçsel dönüşüm çalışmaları ve kültürel dönüşüm çalışmalarının kesişim kümesi, hem çalışanların bireysel dönüşümünü destekleyerek, hem de organizasyonun kültürel dönüşümünü sağlayarak birlikte çalışır. Bu kesişim kümesinde, çalışanların algı ve zihniyetlerinde olumlu değişikliklerin gerçekleşmesiyle birlikte, şirketin kültürel dönüşümü güçlenir ve sürdürülebilir hale gelir.